Pages

translate

Friday 24 February 2012

petua kecantikan diri

MEMERAHKAN BIBIR
Sapukan madu asli pada bibir tiap-tiap malam sebelum masuk tidur. Amalkan selalu. Insya allah bibir anda akan merah seperti memakai gincu.

MENGEMBALIKAN SERI MUKA SELEPAS BERSALIN
Rebus beberapa tangkai daun inai dan minum airnya tiga kali seminggu. Seeloknya pada waktu pagi dan malam.

MENGHILANGKAN LEBAM MATA
Teh uncang yg telah digunakan jangan buang. Lekap pada mata dan biarkan semalaman. Lakukan 3 kali seminggu ketika hendak masuk tidur.

MENAIKKAN SERI MUKA
Basuhkan muka anda dengan menggunakan air basuhan beras yang ke tiga. Bilas dengan air bersih setelah sepuluh minit.

MENYEGARKAN MATA GATAL DAN LETIH
Ambil beberapa helai daun sireh muda. Kemudian, cuci bersih. Ramas-ramaskan ia dan masukkan ke dalam air suam. Selepas itu, tapis airnya. Selanjutnya rendamkan mata sambil kerdipkan berulang kali. Lakukan selalu dan hasilnya anda akan merasai perubahannya.

MENYEGARKAN MATA
Ambil timun yang telah dihiris. Lekapkan pada kelopak mata Pejamkan mata untuk berapa ketika. Anda akan berasa kesegarannya selepas itu.

RAMBUT LEBAT
Setelah selesai makan, basuh tangan dengan air sehingga bersih. Selawat 3 kali Tangan yg masih basah itu segera dilap atas rambut.

MELEBATKAN RAMBUT
Ambil daun bunga raya yg bersih, ramas sehingga keluar lendir. Ambil lendirnya dan campurkan dgn sebiji telur ayam kampung beserta satu sudu madu lebah. Gaulkan sekata dan sapukan pada rambut anda. Perap dgn tuala lebih kurang 10 minit dan kemudian cuci dan bilas rambut sehingga kering. Amalkan dua kali seminggu.

MELENTIKKAN BULU MATA
Ambil daun lidah buaya Sebelum masuk tidur, sapukan lendirnya pada bulu mata Amalkan selalu hingga bulu mata semakin lentik.

MELEMBUTKAN RAMBUT.
Ambil secekak kangkung dan bersihkan. Masukkan dlm bekas. Bubuh enam camca air suam dan ramas kangkung hingga mengeluarkan lendir. Lendir itu sapukan pada seluruh rambut dan biarkan seketika. Kemudian bilas rambut dengan air bersih. Lakukan sela ma dua minggu.

MEMUTIH DAN MENGILATKAN GIGI
Ambil beberapa helai daun kelapa kering. Bakar hingga jadi abu. Gosokkan gigi anda dengan abu daun kelapa tersebut. Lakukan berulang kali dan insyaallah gigi anda putih berkilat.


KHASIAT BAWANG DAN HALIA
Tahukah anda bahawa bawang merah, bawang putih dan halia adalah sumber antibiotik dan anti kulat. Ia dianggap sebagai satu set ramuan yang paling berguna untuk untuk penjagaan kesihatan.
Bawang putih umpamanya bagus untuk menghindari cirit-birit dan batuk kering.Manakala bawang merah pula, boleh meningkatkan kadar kolesterol dan boleh merendahkan kadar gula. Sementara halia, khasiatnya lebih daripada bawang merah dan putih.

Sesetenagh pengkaji berpendapat bahan aktif yang terkandung di dalamnya menyerupai aspirin dan boleh melegakan kesakitan.



AWET MUDA
Pada dasarnya, seluruh gerakan salat bertujuan meremajakan tubuh. Jika tubuh lentur, kerusakan sel dan kulit sedikit terjadi. Apalagi jika dilakukan secara rutin, maka sel‑sel yang rusak dapat segera tergantikan. Regenerasi pun berlangsung lancar. Alhasil, tubuh senantiasa bugar.
Gerakan terakhir, yaitu salam dan menengok ke kiri dan kanan punya pengaruh besar pada ke¬kencangan. kulit wajah. Gerakan ini tak ubahnya relaksasi wajah dan leher. Yang tak kalah pen¬tingnya, gerakan ini menghin¬darkan wanita dari serangan migrain dan sakit kepala lainnya

MENGEMPISKAN PERUT..
1.    Jika anda makan nasi jangan disulami dengan air. Ini untuk mengelakkan perut buncit. Sebaiknya minum air dua atau tiga jam selepas makan.
1.    Selepas bersalin, sesetengah wanita mengalami masalah perut buncit. Cara untuk memulihkannya kembali ialah :
2.    Campurkan sedikit kapur makan, lima helai daun sirih, beberapa titik minyak kayu putih dan satu sudu besar air limau nipis.
•    Sapukan ramuan ini pada perut dan pakailah bengkung. Lakukan sehingga nampak perubahannya.
1.    Tanak kelapa hingga menjadi minyak. Setelah sejuk, sapukan pada perut. Biarkan selama 10 minit. Lakukan setiap hari sehingga menampakkan hasilnya.
2.    Didihkan jadam dengan sedikit air asam jawa sehingga pekat. Apabila suam, lumurkan pada perut sebelum memakai bengkung.
3.    Bancuh sedikit asam jawa, segelas air panas dan garam. Embunkannya semalaman. Keesokkan paginya minum air tersebut sebelum membasuh muka

kecantikan luaran

MENYERIKAN WAJAH
Wanita yang inginkan wajahnya sentiasa berseri apabila dipandang bolehlah mengamalkan amalan di setiap pagi iaitu selawat sebanyak tiga kali sebelum mencuci muka dan sapukan air itu kemuka. Insyaallah akan berserilah wajah anda.

MENEGANGKAN KULIT MUKA
Ambil tepung ubi kayu dan mentimun. Timun itu hendaklah disagat/dihancurkan terlebih dahulu atau dilumatkan. Kemudian campurkan kedua-duanya dengan air sedikit. Kacau rata dan jangan terlalu cair. Selepas itu, sapukan ke muka dan biarkan ia kering. Kemudian basuh. Dengan cara ini ia dapat menegangkan kulit muka serta menampakkan keputihan di muka dan menjadikan kulit kita segar.

MELICIN DAN MEMERAHKAN KULIT MUKA
Ambil sebiji buah tomato masak, lecek hingga halus. Kemudian pupurkan di seluruh muka. Biarkan mengering selama 20 minit. Bilas dengan air bersih. Amalkan seminggu 2/3 kali.

MENGHALUSKAN KULIT
Buah tomato dikisar halus. Lumurkan pada muka seberapa ketika. Sebaiknya dilakukan pada waktu malam kerana tiada gangguan. Setelah agak lama, cuci muka dengan air suam. Amalkan selalu. Buah tomato ini juga berfungsi untuk membersihkan kulit.

MERAWAT KULIT BERKEDUT
Parutkan sebatang lobak merah yang telah dibersihkan, lalu dicampurkan bersama sesudu tepung jagung dan sebiji kuning telur. Sebatikan bancuhan itu lalu dioleskan kepada kulit sekali sehari. Amalkan sehingga berkesan.

AWET MUDA
Semasa berdandan di waktu pagi baca selawat Nabi di kedua tapak tangan dan raupkan ke muka berserta niat dalam hati supaya di indahkan wajah seperti Nabi Yusuf. Amalkan setiap pagi.

KULIT CERAH DAN LICIN
Ambil sebiji limau nipis dan dibelah dua. Semasa mandi, gosokkan pada muka dan seluruh badan Insyaallah, kulit akan cerah, licin dan harum.

MENGEKALKAN KECANTIKAN
Kalau mahukan wajah sentiasa cantik amalkan surah Yusuf setiap malam. Di samping itu, untuk mengekalkan kecantikan, tadah air embun malam Jumaat dan sapukan ke wajah, dibuat air mandi ataupun minuman. Menghasilkan kulit cantik. Amalkan meminum air campuran pucuk pegaga dan lobak merah yang telah dihancurkan.

MENEGANGKAN KULIT MUKA DAN MENGHILANG JERAWAT
Rebus segenggam biji kani (manjakani atau kani boleh dibeli di kedai India) di dalam periuk tanah sehingga menggelegak dan pekat. Apabila suam, sapukan pada wajah atau bahagian kulit yang anda inginkan. Tunggu sehingga kering dan cuci sehingga bersih. Amalkan setiap hari. InsyaAllah kulit tegang jerawat tiada.

MENGHILANGKAN PARUT DI KULIT
Tumbuk kulit kayu manis sehingga lumat. Campurkan serbuk ini dengan sedikit air. Bancuhkan bersama dengan bedak sejuk. Setelah sebati, sapu rata di bahagian berparut. Lakukan sekerap yang mungkin. Lama-kelamaan, parut akan beransur hilang. Petua ini juga sesuai untuk menghilangkan bintik-bintik hitam dan jerawat di wajah.

AWET MUDA
Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari yg baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. Selain itu, amalkan menanam kuku/rambut yang dipotong atau gugur.
Sejurus bangun pagi, sebelum mandi dan gosok gigi, amalkan petua ini. Urutkan wajah anda dengan air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat Nabi 3 kali. Amalkan setiap hari urutan ini.

MENGHILANGKAN JERAWAT
Campur bedak sejuk dan asam jawa. Selawat pada Nabi 3 kali. Sapukan dimuka dan di tempat jerawat Insyaallah, jerawat akan beransur hilang.

MENGHALUSKAN KULIT MUKA
Bancuh sedikit asam jawa bersama air dan sesudu tepong ubi, kacau sehingga ia menjadi larutan pekat. Pupurkan kepada muka yang telah dibersihkan. Biarkan ia mengering lebih kurang limabelas minit. Selepas itu barulah dibilas.

Didihkan susu segar atau pun susu tepong bercampur air. Biarkan ia sejuk. Lalu disapukan kepada muka. Biarkan kering lalu dibasuh dengan air bersih.

petua kesiahatan dalaman

 
  1. SUARA SERAK* Ambil beberapa biji limau nipis dan mesinkannya dengan dicampur sedikit air lalu dipanaskan, kemudian sedutkan wapnya melalui mulutbeberapa kali atau * Ambil bawang besar 2 biji, buang kulitnya laluditumbuk atau dimesin hingga hancur, kemudian tapiskan lalu ambil airnyadan diminum sekadar 2 kali sehari. Buatlah 2 hari berturut-turut atau *Ambil sebuku asam jawa, rendamkan dan ramas dalam air setelah itucampurkan dengan segelas air sejuk, embunkan atau masukkan kedalam petisejuk. Minumlah air ini selama dua kali sehari, sehingga serak ituhilang.
 2 . BATUK/LELAH/SEMPUT* Ambil umbi pokok bawang putih lalu ditumbuk atau digiling, ambilairnya dan campurkan sedikit madu dan gula untuk diminum atau * Ambildaun Kecubung, hiris halus-halus seperti tembakau dan dijemur hinggakering, buatkan daun dan dihisap atau * minumlah rebusan akar pokokmelor atau * Jika anda ada penyakit lelah, jangan lupa masukkan sebatangserai yang telah dihancurkan kedalam masakan anda. Cara ini bolehmencairkan lendir atau untuk batuk berlendir * Panaskan limau nipis diatas bara api. Belahkan dua dan kemudian tuangkan kicap manis diatasbelahan tersebut. Perahkan airnya kedalam mulut dan makan bersamahampasnya atau untuk batuk berkahak * Campurkan sebiji telur ayamkampung dengan sesudu besar gula pasir. Seduhkan dengan tiga suku gelasair mendidih. Biarkan sejuk lalu diminum.
 3 . SAKIT GIGI*Minumlah air rebusan kulit batang dan daun pokok gajus atau * Ambilpucuk dan daun pokok cengkih lalu di kunyah-kunyah atau * Tumbukkan daunserai hingga hancur. Masukkan kedalam air hangat dan tambah sedikitgaram. Air serai ini hendaklah diguna berkumur atau * Ambil sedikitsekapur sirih dan kunyahkan pada gigi yang sakit itu hingga lumat.
4 . BENGKAK GUSI* Ambil 5 helai daun jarak, 1 liter air biasa dan sesudu besar air kapur sireh. Rebuslah ramuan ini, setelah mendidh barulah diangkat, sesudahdingin minumlah airnya atau * Ambil umbut nenas, hancurkan setelah itucampurkan dengan sedikit garam halus. Tampalkan pada gusi anda yang adakesan bengkak. Biarkan sehingga kering.
5 . GUSI BERDARAH1. Ambil beberapa helai daun bacang dan masukkan kedalam periuk berisiair, campurkan dengan beberapa helai daun inai. Kemudian rebuslah dansetelah airnya mendidih bubuhlah sedikit asam gelugur dan garam secukuprasa. Setelah airnya suam bubuhlah kedalam mulut dan biarkan selama 3minit, lalu berkumur-kumur atau2. Kumurlah dengan air suam yang telah dicampurkan dengan sedikit garamatau3. Jika gusi anda terluka dan anda tidak mahu biarkan luka itulama-lama, berkumurlah dengan air daun sirih. Caranya, ambil 15 helaidaun sirih dan dimasakkan dengan air. Setelah itu sejukkan rebusan itu.Berkumurlah dengan kerap dan menggunakan air daun sirih itu.

petua kesihatan

 
Petua Kesihatan
SUPAYA MEMUDAHKAN TIDUR/MEMPERCEPATKAN/LENA* Minumlah air rendaman/perahan ketumbar yang dicampur dengan susu lembuasli atau * Makanlah bawang besar berserta yogurt putih, ianyamempercepatkan lena.
 2 . MENURUNKAN DARAH TINGGI* Minumlah air rebusan pokok Hempedu Bumi Pokok Cerita atau * Minumlahair rebusan daun Pokok Ati-ati atau * Makanlah biji buah Peria atau *Makanlah pucuk Pokok Pala sebagai ulam atau * Minumlah air rebusan PokokDukung Anak atau * Minum air rebusan taugeh seminggu sekali. Air dantaugeh hendaklah sama nisbahnya atau * Rebus daun pandan wangisecukupnya dengan dua gelas air. Biarkan hingga tinggal setengah gelassahaja. Minum setiap pagi dan petang atau * Makanlah 3 ulas bawang putihmentah. Jika tidak tahan baunya, bolehlah direbus atau * Parutkan kunyitsebesar ibu jari. Perah airnya dan tambah dua sudu madu. Minum ramuanini setiap pagi dan petang. 
3 . DEMAM BIASA* Makanlah isi Labu Air berserta cuka sebelum tidur malam atau *Makanlah bawang besar serta keju yang lama di ikuti memakan pula air limau nipis beserta kulitnya atau * Minumlah air rebusan bunga melor.
 4 . SAKIT KEPALA* Ambil daun Serai dan ditumbuk hingga lumat. Kemudian pupuk pada dahiatau * Ambil umbi pokok bawang putih lalu di giling atau ditumbukkemudian ditampalkan kebahagian kepala yang sakit atau * Rebus daunKangkung sampai mendidih, kemudian angkat dan lumatkan daunnya hinggahalus. Masukkan dalam air garam dan saringkan. Minum air rebusan inisetiap hari atau * Makanlah daun pokok Peria atau * Minumlah air rebusanbiji jintan hitam yang ditumbuk.
 5 . SENGAL SENDIAmbil akar pokok Kayu Manis Hutan/Teja, sebahagiannya lagi diasahbersama air, air rebusannya diminum dan air asahannya disapukan ketempatyang derita atau * Ambil daun serai ditumbuk lumat, kemudian pupuklah kesendi yang sengal atau * Ambil daun kecubung dan bubuh kapur sireh,kemudian ditumbuk sampai hancur. Bubuhlah di tempat yang bengkak atausendi-sendi yang sakit atau * Ambil lengkuas merah sekadar 2 ibu jarikemudian diparut, bubuh sedikit air masak(mati) lalu ditapiskan danambil airnya, bubuh di dalamnya sebiji telur ayam (ayam kampung,seeloknya)dan digoncang hingga merata lalu diminum. Minumlah dua kaliseminggu atau * Tumbuk daun betik muda hingga halus dan perah airnya.Kemudian campurkan dengan perahan limau nipis. Minum ramuan tersebutsekali atau dua kali seminggu.
 6 . SELSEMAAmbil buah asam limau nipis lalu diperah ke dalam air teh (tanpa guladan susu) yang panas/suam lalu diminum atau * Minumlah air rebusan pokokkadok/sirih duduk atau untuk bayi * Ambil tiga helai daun sirih. Sebijilimau nipis, dibelah, diperah dan ditapiskan airnya. Ramuan-ramuan air limau nipis yang bercampur daun sirih pada dada dan leher bay

PETUA KESIHATAN

MERAWAT DEMAM CAMPAK
Ambil beberapa helai daun pokok semambu yang segar dan tumbuk dengan diletakkan sedikit beras hingga lumat. Jika ia terlalu kering tambahkan sedikit air. Kemudian sapukan ke seluruh badan sehingga rasa miang berkurangan


PULIHKAN KULIT MELECUR
Hiris ubi kentang nipis nipis dan tampal pada bahagian kulit yang melecur Lakukan setiap kali selepas mandi dan amalkan sehingga kulit mengelupas dan kulit baru akan tumbuh seperti sediakala .


LEMAH RASA BADAN
Ambil daun pegaga dan campurkan dengan air suam. Setelah direndam beberapa ketika, perahkan daun pegaga itu. Air perahannya itu hendaklah dicampurkan dengan kuning telur ayam kampung dan sedikit madu. Selepas diminum anda akan merasai kesegaran tubuh badan semula.


DEMAM SELSEMA
Ambil beberapa helai daun bunga raya putih atau biasa dan ramaskannya di dalam semangkuk air. Baringkan anak anda, dan sapukan air ramasan tadi membasahi dahi dan umbun umbunnya. Sapukan sehingga anak anda kembali selesa.


BENGKAK KAKI SEWAKTU HAMIL
Campurkan jadam dengan sedikit air dan masak hingga jadam itu hancur dan pekat. Sapukan di kaki dan betis apabila jadam itu sudah suam. Selawatlah 3 kali. Sapukansebelum waktu tidur.

MENGEKALKAN KESEGARAN AYAM
Setelah pulang dari pasar, janganlah kita membiarkan ayam yang dibeli tadi terperap lama di dalam bekas plastik kerana ianya menjadikan ayam tadi cepat busuk. maka langkah pertama, basuh ayam tadi dan perapkan ayam tadi ke dalam tepung gandum buat seketika, selepas itu cucinya semula untuk dimasukkan ke dalam peti sejuk.


MERANGUPKAN AYAM GORENG
Selalunya ayam yang telah digoreng tidak rangup setelah lama diangkat dari kuali. Untuk mengekalkan kerangupan ayam goreng tadi, tambahkan sebiji telur ayam ke dalam gaulan bersama garam dan kunyit. Setelah itu goreng ayam itu seperti biasa.


MENGENAK DAN MEWANGIKAN IKAN KUKUS
Untuk menyediakan ikan kukus yang wangi dan enak, perap ikan dengan perahan air limau nipis terlebih dahulu selama satu jam. Racikkan halia dan sumbatkan di penutup ingsang ikan tersebut. Setelah itu kukuskan ia mengikut resepi anda sendiri. Hasilnya ikan kukus anda akan lagi enak dan lebih beraroma.


MENGELAKKAN MINYAK MASAK BERBAU TENGIK
Minyak masak yang telah digoreng boleh disimpan di dalam botol. Untuk mewangikannya letakkan serai setangkai dua di dalam botol tadi. Kemudian ia boleh digunakan semula untuk mengoreng seterusnya.


SUDU YANG BERKARAT
Ambil sedikit cuka/ garam dan air paip. Kemudian campurkan bahan bahan tadi dan rendam semalaman. Anda pasti teruja dengan hasilnya.


MENGHILANGKAN BAU CILI SEMASA MEMASAK
Semasa mamasak cili, bau cili amat menyusuk hidung dan boleh memedih kan mata kita. Untuk mengatasi masalah ini dan mengurangkan baunya, masukkan sehelai atau dua daun kari ke dalam masakan anda. Tindakbalsanya serta merta selepas anda memasukkan daun kari tadi.


ELAKKAN TAUHU MELEKAT KETIKA MENGGORENG
Cara untuk menjadikan tauhu kita tidak melekat dan hancur ketika menggoreng ialah dengan menaburkan sedikit garam di permukaan atas dan bawah tauhu sebelum digoreng. Hasilnya tauhu itu tidak mudah melekat ketika digoreng.


HILANGKAN BAU BOTOL ATAU BALANG
Setelah botol atau balang kita siap dicuci keringkan ia. Kemudian ambil kayu arang yang telah dibersihkan dan simpankan ia ke dalam bekas kita tadi dan tutupkan ia selama lebih kurang 2 jam. Apabila bau benar benar hilang, keluarkan arang tadi lalu dilap bekas kita tadi.


CILI TERMASUK MATA
Jika kita menumbuk sambal dan cili termasuk dalam mata kanan, maka kita jirus dengan air ibu kaki sebelah kiri. Maka jika terkena sebelah kiri, jiruskan ia di sebelah kanan.

ELAK JAG KACA PECAH SEMASA MEMBANCUH AIR PANAS
Menghidangkan air minuman di dalam jag kaca akan menaikkan selera anda. Bagi mengelakkan jag itu pecah akibat suhu kepanasan air, ambil sebatang sudu logam dan dimasukkan ke dalam jag. Tuangkan air panas dan jangan kuatir kerana haba yang panas tadi telah diserap dan mengalir ke dalam sudu logam tadi dan bukannya ke dinding jag sepenuhnya.


MENGHILANGKAN BAU HANGIT NASI
Kebiasaannya nasi yang hangit kurang sedap untuk dimakan. Untuk menghilangkan bau hangit tadi, ambillah 2 tangkai lada kering dan masukkanlah ia ke dalam periuk tadi. Panaskan ia selama 2 minit. Segala rasa dan bau hangit tadi akan dihindarkan.


SAYUR TAUGE SEGAR BERPANJANGAN
Sayur tauge biasanya tidah tanan lama dan akan cepat masam apabila disimpan beberapa hari. Untuk mengelakkannya dari jadi begitu, masukkan tauge yang baru dibeli ke dalam air yang dicampur dengan sedikit garam kemudian disimpan kedalam peti sejuk. Maka sayur tauge anda akan tahan lebih sedikit daripada biasa mengurangkan risiko kerugian.


ELAKKAN SAYUR KELADI GATAL BILA DIMAKAN
Sayur keladi yang telah dipotong mestilah dibersihkan terlebih dahulu. Langkah seterusnya, panaskan air di periuk sehingga mendidih dan masukkan beberapa keping asam gelugor ke dalam periuk tadi. Kemudiannya, masukkan keladi tadi buat seketika dan kemudian toskannya. Dengan izinNya, keladi tadi tidak lagi gatal apabila dimakan.


MELEMBUTKAN CUCUR
Semua orang pastinya ingin menikmati rasa cucur yang lembut selepas dimasak walaupun selepas ianya sejuk. Petua yang patut dilakukan semasa proses menguli tepung tadi ialah bancuhkan adunan tepung cucur dengan menggunakan air suam. Kemudian gorenglah seperti biasa. Pastinya cucur anda pasti sedap dan senang dikunyah.


MELAMBATKAN NASI MENJADI BASI
Biasanya nasi yang kita masak akan mudah basi akibat daripada proses pemeluwapan yang banyak. Untuk mengelakkan nasi tersebut menjadi cepat basi, selepas disukat kandungan air untuk dimasak, maka dimasukkan secubit garam ke dalam bekas masakan tadi. Hasilnya nasi tadai akan tahan untuk seharian masa.


HILANGKAN RASA PIJAR PADA TANGAN
Semasa memasak menggunakan cili, tangan kita akan terasa pedas/pijar. Untuk menghilangkan rasa yang tidak menyenangkan itu, bolehlah kita mengosokkan jari jemari kita menggunakan garam masakan. Ulanginya selama 2 -3 minit dan basuhkan ia dengan air. Rasa pedas/pijar tadi akan terus berkurangan.


MENYEDAPKAN LAGI SAMBAL SOTONG
Adalah lebih elok lagi jika sotong yang ingin kita buat sambal itu, kita celur di dalam air yang mengelegak selama 3 minit dan apabila dicampurkan dengan sambal tumisan, jangan lah dimasak terlalu lama, kerana sotong tadi sudah cukup masak dengan dicelur tadi dan menghasilkan sambal sotong yang  tidak banyak berkuah.

PETUA DI DAPUR

MENGHILANGKAN PAHIT PERIA
Sayur peria sememangnya pahit. Untuk menghilangkan rasa pahitnya, potong peria dan rendamkannya ke dalam air yang berisi garam halus. Setelah lebih kurang 25 minit, barulah masakkan peria tadi. Insyaallah rasa pahit akan berkurang.


MENGHILANGKAN BAU DI DALAM PETI SEJUK
Ambil beberapa helai daun pandan, simpankan ia di dalam peti sejuk sehingga ia kelihatan kecut selama beberapa hari. Ulangi langkah ini sehingga peti sejuk anda mempunyai bau wangi pandan dan menyahkan bau yang kurang senang sebelum ini.


MENGHILANGKAN BAU HANYIR IKAN, KAMBING, AYAM DAN DAGING
Sebelum kita membasuh bahan bahan tadi, didahulukannya dengan digauli dengan menggunakan tepung gandum. Biarkan selama 10 minit. Kemudian dibilas dengan air hingga bersih. Bau yang kurang menyenangkan dari produk daging tadi dapat dikurangkan untuk menghasilkan rasa daging yang enak.


MEMPERCEPATKAN AIR MENDIDIH
Tiba-tiba rumah anda dikunjungi tetamu yang mana ianya akan segera berangkat pulang dan anda mempunyai masa yang terhad untuk memasak air dan membancuh air. Jika anda dalam situasi demikian, usahlan cepat panik. Terus ke dapur, ambil sedikit air sejuk dan jerangkan. Untuk mempercepatkan lagi mendidih, masukkan beberapa sudu gula mengikut keperluan air tadi. Ini kerana air yang bercampur gula akan cepat mendidih berbanding air biasa. Disamping itu anda juga lebih mudah apabila ingin membancuh minuman tadi tampa perlu dimasukkan gula lagi.


DAGING MUDAH EMPUK
Untuk mendapatkan rasa daging yang sedap dan mudah empuk dan menjimatkan masa dan gas, anda hanya perlu memasukkan beberapa helai daun nangka ke dalam masakan atau rebusan anda. Ini kerana daun nangka akan bertindakbalas untuk mempercepatkan lagi daging untuk empuk.


ELAKKAN SEMUT DARI MEMASUKI BEKAS GULA
Untuk mengelakkan semut daripada memasuki bekas gula, masukkan 3 atau 4 biji bunga cengkih ke dalam bekas gula. Ini kerana aroma dari bunga cengkih tadi memberikan impak untuk semut tidak datang. Seelain itu , gula ianya memberi keharuman pada gula tersebut.


LARANGAN DAN PERATURAN SELEPAS MAKAN
Di larang keras tidur selepas makan kerana mendatangkan keras hati.
Hendaklah berjalan selepasnya sekurang-kurangnya 40 langkah.
Sebaik-baik hendaklah bersembahyang selepasnya supaya makanan mudah hadam.

SUPAYA AIR YANG DIMINUM MENDATANGKAN KESIHATAN UNTUK BADAN SEBOLEH-BOLEHNYA... ....JANGAN
MEMINUM AIR DI WAKTU-WAKTU BERIKUT:
Selepas bersenam,
bersukan atau melakukan kerja-kerja berat.
Selepas berjimak. Selepas makan atau sebelumnya.
Ketika sedang makan.
Selepas memakan buah-buahan.
Selepas keluar dari bilik mandi.
Ketika terjaga dari tidur.

CARA TIDUR YANG SEBAIK-BAIKNYA DIAMALKAN OLEH RASULULLAH S.A.W.
Tidurlah di awal malam sesudah menunaikan sembahyang Isyak jam 10.00... ...atau 11.00 dengan keadaan berwuduk.Bangkitlah di awal separuh kedua malam jam 1.00 atau 2.00, kemudian bersugi, berwuduk dan bersembahyang tahajjud. Kemudian tidurlah semula dan bangkitlah sebelum terbit fajar. Tidurlah dengan mengiringkan badan di sebelah rusuk kanan, rusuk kiri di bahagian atas, supaya tetap kedudukan makanan di dalam usus, cepat hadam makanan. Tidurlah sedemikian dari mula hingga akhirnya.

WAKTU-WAKTU YANG TIDAK DIBENARKAN TIDUR
Awal-awal pagi setelah terbit matahari.
Selepas masuk waktu Asar.
Tidur di bawah cahaya matahari walaupun terkena separuh dari badan.

BAHAYA TIDUR DI SIANG HARI
Dilarang tidur di siang hari di dalam keadaan cuaca yang panas kerana:
Mendatangkan penyakit-penyakit kulit.
Merosakkan warna kulit.
Melemahkan jantung.
Menambahkan tekanan perasaan yang meluap.
Melemahkan badan dan mengurangkan tenaga syahwat. Melemahkan kecerdasaan akal.

CARA MENGHINDARKAN LESU SELEPAS BANGKIT DARI TIDUR
Bersihkan tubuh, terutamanya bahagian muka, tangan dan kaki sebelum masuk tidur. Hindarkan dari tidur lewat malam. Lakukan gerak badan dan senaman di atas katil setelah jaga dari tidur sebelum turun dari katil Minumlah segelas air masak setiap pagi sebelum bersarapan tetapi jangan selepas saja bangun dari tidur. Cucilah muka terutama bahagian kelopak mata dengan air suam. Ambil wuduk dan bersembahyang Subuh.

Share & Enjoy

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More